Julefrokost: Sådan vælger du den rigtige julemenu

Julen står for døren, og det betyder, at du skal til at sammensætte julemenuen. For de fleste er julen en tid fyldt med traditioner, men der er stadig god grund til at eksperimentere en smule med julemaden – særligt, hvis der er tale om menuen til årets julefrokost.

Når du skal vælge mad til julefrokosten, er det en god idé at overveje, hvem der deltager i julefrokosten. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige menu, hvilket først og fremmest handler om, hvad forventningerne til julefrokosten.

Hvis deltagerne forventer, at der serveres en traditionel julefrokostmenu, er det en god idé at servere netop dét. Er de derimod åbne for nye tiltag, kan det være en oplagt mulighed til at prøve noget nyt, der ikke minder om det, der serveres hver weekend.

Hvad skal du servere?

Det første, du skal tage stilling til, før du vælger, hvad du skal servere – hvis du vel at mærke vælger at bevæge dig væk fra den traditionelle menu – er, om der er nogle, der ikke spiser kød, svinekød eller drikker alkohol.

Er det tilfældet, er det en god idé at begynde at tænke i andre baner. Måske skal der serveres et vegansk eller vegetarisk alternativ, ligesom det kan være, at der skal være et alternativ til snaps, øl og vin. 

Uanset hvad, er det vigtigt, at alle føler sig inkluderet, når de deltager i en julefrokost, hvorfor du får mest ud af at imødekomme de behov, præferencer og ønsker, der nu engang er til julefrokosten.

Skal du servere alkohol?

De fleste julefrokoster handler om, at der skal alkohol indenbords, og det er da også en tradition, som ikke umiddelbart bør ændres på – der er dog ingen, der siger, at det nødvendigvis skal være snaps, der serveres.

Du kan eksempelvis servere en god julerom i stedet for snaps, hvis du ønsker at bryde lidt med traditionerne. Der er heller ingen, der siger, at du ikke kan servere en god mojito eller lignende til julefrokosten. Det handler om at vælge et tema, som du går efter, hvis du vil have succes med dagens menu.

Ingen siger, at der nødvendigvis skal serveres alkohol til en julefrokost, men ikke desto mindre er det nødvendigt, at der bliver serveret noget drikkelse – om du vil skippe alkoholen, udelukkende servere det som et supplement eller gå hele vejen, bestemmer du selv.

Prøv med et alternativt tema

Det kan være en god idé at forsøge dig med et alternativt tema til årets julefrokoster, da det ikke er alle, der deltager i julefrokoster, der ligefrem ser frem til det – det kan hurtigt blive for meget med alle de mange julefrokoster, man skal deltage i hvert år.

Derfor er det en god idé at vente med at finde et tema, indtil du har forhørt dig hos dem, du planlægger at invitere. Måske er de trætte af traditionelle julefrokoster, hvorfor du får mere ud af at arrangere en med et alternativt tema.