Alternativ behandling: Har det i virkeligheden en effekt?

Er alternativ behandling svaret? Vi ser på det i bloggen

Over halvdelen af Danmarks befolkning har benyttet sig af alternativ behandling. De alternative behandlingsformer er således utroligt populære, men har de egentlig en reel effekt? Få svar her.

Alternativ behandling er en betegnelse, der dækker over de behandlingsformer, hvor der ikke er nogen egentlig videnskabelig forklaring på udfaldet. Alligevel er det en populær behandlingsform, som flere og flere vælger, når andre behandlingsformer ikke er tilstrækkelige.

Men virker de i grunden, eller er det hele bare placebo? Få svar på dine spørgsmål om alternativ behandling herunder.

Er alternativ behandling svaret? Vi ser på det i bloggen
Er alternativ behandling svaret? Vi ser på det i bloggen

Placeboeffekten er et af svarene

Man skal ikke undervurdere, hvor meget ens hjerne og psyke egentlig kan påvirke de fysiske omstændigheder. Der er mange, der er positivt stemt over for alternative behandlinger, og for dem vil de typisk virke. Det skyldes, at placebo er et af de virkemidler, som det er videnskabeligt bevist, fungerer.

Placeboeffekt er betegnelsen for dét, der sker, når vi oplever en lindring, selvom der ikke er nogen virksom effekt i selve behandlingen. Det betyder groft sagt, at hvis bare du tror på, at behandlingen virker, så vil du opleve positive forandringer, der kan hjælpe med at helbrede dig.

Er alternativ behandling svaret? Vi ser på det i bloggen
Er alternativ behandling svaret? Vi ser på det i bloggen

Det er muligt at måle placeboeffekten

En af de ting, der gør det muligt for forskere at fastslå, at alternativ behandling rent faktisk virker, er ved at måle på placeboeffekten. Der findes adskillige studier, hvis svar er entydige, når det kommer til at måle på effekten af placebo.

Det sker eksempelvis ved, at en gruppe patienter med samme symptomer deles op i hold. Halvdelen får medicin, der reelt har en virksom effekt, imens de andre får ‘medicin’, der ikke har nogen gavnende effekt. Ikke fysisk i hvert fald.

I disse undersøgelser, er det blevet bevist, at patienter, der har fået den falske medicin, rent faktisk oplever, at de bliver raske. På den måde er det muligt at bevise, at placeboeffekten har kurerende egenskaber, der kan sammenlignes med den effekt, den rigtige medicin har på patienterne.

Tager du medicin? Du kan ofte finde alternative til kemikalie-medicin
Tager du medicin? Du kan ofte finde alternative til kemikalie-medicin

Virker alternativ behandling så?

Selvom det ikke er muligt at bevise, at alternativ behandling virker, så oplever mange, at de opnår positive resultater i forhold til den specifikke sygdom eller smerte, de døjer med. Akupunktur er eksempelvis begyndt at få stor anerkendelse, og behandlingsformen tilbydes på de fleste af landets hospitaler, selvom der ikke er ét specifikt og entydigt videnskabeligt svar på, om det virker.

Derfor må konklusionen være, at selvom der ikke er et videnskabeligt belæg for, at alternativ behandling fungerer, så oplever flere patienter, at det har en positiv indflydelse, og nogle bliver rent faktisk helbredt for alvorlige sygdomme.

Så selvom videnskaben ikke er enig, er det værd at forsøge, hvis den almindelige og anerkendt behandling ikke virker.

Alternative behandlingsformer virker måske - få svaret her
Alternative behandlingsformer virker måske – få svaret her