Tips til en mere bæredygdig jul

Julen er kærlighedens æra, men det er også forbrugernes tid. Derfor kan det være sundt, at spørge sig selv, hvordan man kan gøre julen mere bæredygdig. Der bliver smidt gavepapir ud, spist uendelige mængder mad og handlet utallige gaver ind til børnene. Men hvad skal der egentlig til for, at det er jul igen? Julen ser ud til kun, at handle om det store julegaveræs og en uværdig overspisnings konkurrence. Men vi lever i en verden hvor klimaet er på samtaleemnet, med klimaændringer og bæredygdige politiske aftaler. Derfor bør vi også som borgere, gøre både vores hverdage og vores højtider så bæredygtige som vi kan. Alt andet ville være en hån mod jorden og ironisk nok, en hån mod os selv. Grunden til, at det kan virke logisk, at tænke bæredygdighed ind i julen, er fordi den i forvejen er så ubæredygdig. Det er faktisk nærmest en begivenhed, der bevæger sig længere og længere væk fra kristendommen. Julen kan være meget andet end de kapitalistiske overspringshandlinger og højtiden behøver ikke begås i synd. 

Køb lokalt og undgå store internationale virksomheder

Der findes mange grunde til, at købe ens varer i lokalområdet. Det er faktisk kun en nyere tendens, at skulle købe alt på internetgiganter og fraværende multimillionære selskaber. Hvis man vil købe gaver til børnene, følger de ofte tidens mode og tendenser. Derfor kan det virke uoverskueligt, at skulle tænke miljøet ind i regnskabet. Men det behøver slet ikke være en uoverskuelig opgave. Der findes nemlig mange lokale virksomheder, der sælger tilsvarende ting til børn og unge. Dette kan også være en virksomhed på nettet, med en vision om bæredygtighed. Nogle ting kan kun findes hos de store gigant virksomheder, derfor kan det også være godt, at finde noget andet. Børn er blevet forkælet gennem generationer og der er opstået en forståelse for, at børn skal have hvad de peger på. Dette er dog en individuel sag og kommer meget an på, hvordan man opdrager sine unger. En anden ting man kan købe lokalt og bæredygtigt, er ens juletræ. Dette kommer ofte fra masseproduktioner og harmonerer ikke nødvendigvis med bæredygtighed. Nogle vælger, at helt udelukke juletræer, da de i sig selv ikke er bæredygtige i den moderne verden. Men hvis man ikke kan undvære det, kan man købe det lokalt. På den måde støtter man lokalmiljøer som spejdere eller de lokale virksomheder. Dette skaber vækst i det samfund man lever i og ikke udefrakommende virksomheder, der stjæler markedet. Her er et bud på lokale Danske juletræer. 

Gør julen vegetarisk og moderne

Vegetarisme er moderne og dette ses tydeligt i alle samfundslag, hvor vegetarisme vinder frem. Det er blevet en populær sport, at leve bæredygtigt og have sunde madvaner. Dette kan i den grad også implementeres i julen og det gør bestemt ikke maden dårligere. Der findes utallige supplementer til kødprodukter og de smager mindst lige så godt, ville mange mene. Dette kunne være en safran and, bønneburgere eller en sojakylling med brun sovs og kartofler.